
Almanya’dan tatil için İstanbul’a gelen ve iddiaya göre Beşiktaş’ta midye gibi yiyecekler tüketen Servet ve Çiğdem Böcek çifti ile çocukları 6 yaşındaki Kadir ve 3 yaşındaki Masal, Fatih’te kaldıkları otelde gece fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Anne ve çocukların hayatını kaybettiği kazada babanın tedavisi yoğun bakımda sürüyor.
Uzmanlar benzer olayların yaşanmaması için gıda zehirlenmelerine karşı uyarıda bulundu. Acil Tıp Uzmanı Dr. Gültekin Akyol, Dahiliye Uzmanı Dr. Zübeyde Yüce Alğan, gıda zehirlenmesinin belirtileri hakkında bilgi vererek önemli tavsiyelerde bulundu.
“ÖZELLİKLE SOKAK BESİNLERİNDE TOKSİNLER OLABİLİR”
Uzman, ürünlerin tüketildiği noktaların güvenilir olması gerektiğini vurguluyor. Dr. Gültekin Akyol, şunları söyledi: “Öncelikle başsağlığı dileriz, söz konusu ürünler sokak lezzetleri arasında yer alıyor. Bunlar şu anda sıradan ama ortalama her gün bazı vakalar acil servislere yöneliyor. Elbette hastalar çok basit şekillerde bulantı, kusma ve ishalden şikayet edebiliyorlar. Bu sokak lezzetlerinde özellikle toksinler tutulabiliyor. Midye örneğini vermek gerekirse temizleme süreçleri çok fazla. Saklama koşulları, tezgahta satılan ürünlerin takip ve kontrol edilmesi çok önemli. Bahsedilen ürünlerden bahsedecek olursak, bağırsaktan elde edilen bir ürün, dolayısıyla bunları iyi temizlemek gerekiyor, örneğin salatalara koyduğumuzda yoğurt ve süt ürünleri de, doğru saklanmadığı takdirde çok çabuk bozuluyor. Zehirlenen hastalara da genellikle aynı şekilde yaklaşarak semptomlarını hafifletmeye ve sıvı kaybını ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Büyük olasılıkla bu müdahaleler ilk önce gerçekleştirildi. Hızlı ilerlemesi nedeniyle botulinum toksini olabileceğinden şüpheleniyorum ancak kan testleri ile tespit edilemiyor.”
“BU DÖNEMDE TAVUKLA DAHA SIK KARŞILAŞIYORUZ”
Uzman, bu tür zehirlenmelerin ilk 6-12 saat içinde çok hızlı ishale ve sıvı kaybına neden olduğunu söylüyor. Dr Akyol, şöyle konuştu: “Tavuk sonrası zehirlenmeler maalesef çok sık görülüyor. Burada hijyen koşulları ön plana çıkıyor, ‘Eldiven taktık, hijyeni sağladık’ düşüncesi var. En çok tavukla karşılaştığımızı söyleyebilirim. Fırında patates veya midyede farklı aşamalarda başlayabilir. Kusma ve kusmanın artması, özellikle de fışkırma dediğimiz durum acil servise gitmemiz gerektiği anlamına gelir. Midye aynı zamanda pirinç de içerdiğinden, korunmasız bırakılırsa hızla toksinlere neden olabilir, dolayısıyla bunları tüketmek aslında biraz tehlikelidir. Maalesef bir tane değil, çok fazla yediğimiz için Botulinum’un etkilerini olabildiğince arttırıyoruz. “Eğer bir toksinse tek bir midye yemek bile bu rahatsızlıklara neden olabilir. Özellikle tavuk zehirlenmesinde aşırı sıvı kaybı hızlı bir şekilde tedavi edilmezse kusma veya ishalle ölüme yol açabilmektedir. İyi temizlenmiş ve iyi hazırlanmış bir midyede böyle bir durumun oluşmasını beklemiyoruz” dedi.
“ÖLÜMCÜL SONUÇLARA YOL AÇABİLİR”
İç Hastalıkları Uzmanı Dr., gıda alımından sonraki 6 ila 72 saat arasındaki sürenin önemli olduğunu söylüyor. Zübeyde Yüce Alğan, şöyle konuştu: “2-3 gün önce yediğiniz bir yemek de zehirleyebilir, 6 saat önce yediğiniz bir yemek de zehirleyebilir. Sıvı kaybı fazla olursa bu diğer organlara da yansır. Bağışıklık sistemi zayıf olduğu için gençler ve yaşlılar daha çok etkilenir. Çocukluk ve ileri yaşlarda gıda zehirlenmelerini genellikle daha ciddi görüyoruz. Genellikle hastanede yatışlar daha uzun oluyor. Bu gıdalar hangi sıcaklıkta pişirildi? Kısa süreli gıda zehirlenmesi varsa ve daha düşük sıcaklık varsa. pişirmek zararlıdır. Botulinum adı verilen bir toksin vardır ve midye gibi balıklarda seyri çok şiddetlidir. Doğru ısıda pişirip oda sıcaklığında uzun süre bekletirsek kirlenme meydana gelir. Bu bakteri ve toksinler karaciğer yetmezliğine neden olabilir ve bu da ölümcül sonuçlara yol açabilir.
